Elsa Dhako, 30 vjeçe, nga qyteti i Pogradecit dhe nënë e tre fëmijëve përkatësisht 11, 7 dhe 5 vjeç ishte pjesë e emisionit “Historia ime” në Tv Klan, ku rrëfeu për jetën ek st remisht të vështirë që ka kaluar. Ajo tregon se i është futur rrugës së sh itjes së trupit e detyruar nga rrethanat. Kishte një djalë nga martesa e parë dhe duhej të kujdesej për të. Ishte mes katër rrugëve, pa shtëpi dhe nuk kishte para as për të ngrënë bukë. Kështu u detyrua që tek lokali që punonte si kamariere të ushtronte atë. Elsa tregon se nuk e di as kush janë baballarët e dy vajzave që ka. Mirela Milori: Kalon më nga ai lokal? Elsa Dhamo: Jo nuk kaloj, as nuk ia hedh sytë fare. Mirela Milori: Po ish-pronaren? Elsa Dhamo: Jo fare, sepse e di se çfarë kanë bërë me jetën time. Unë kam rënë në duart e gabuara dhe nuk më bën përshtypje ta takoj. Mirela Milori: Ushtrohej d hu në ndaj teje në atë periudhë? Elsa Dhamo: Ushtronin forcë, shyqyr që nuk më ngelnin shenjë. Mirela Milori: Mbante shumë vajza të tjera si ty? Elsa Dhamo: Po shumë vajza, ka pasur vajza të moshës 12-13 vjeçe, i mbante dhe vazhdon akoma t’i mbajë. Kur shikoj një shoqen time më dh emb shpirti sa s’ka. Atë e ka përzënë e ëma dhe fle aty ku punon. U bë gati një vit që nuk dal më, jam shkëputur sepse më janë rritur fëmijët. Mirela Milori: Po vajzat kur erdhën në jetë, gjatë kohës kur ti punoje aty? Elsa Dhamo: Po kur punoja aty ngelesha shtatzënë. Mirela Milori: Kush është babai i tyre? Elsa Dhamo: Nuk e di. Mirela Milori: Ke ndonjë ide kush mund të jetë babai biologjik? Elsa Dhamo: Jo. Mirela Milori: Po nëna jote e dinte se ç’po bëje ti? Elsa Dhamo: Po e dinte shumë mirë. Më ka thënë bëj ç’të duash ke jetën tënde. Prapë e dua se e kam nënë. Është martuar, por nuk më ndihmon aspak. Ne jemi 4 motra dhe një vëlla. Motrat janë në gjendje shumë të mirë, edhe vëllai po ashtu, ndërsa unë jo.

Pasaportat janë një dokument që na japin të drejtën e udhëtimit ë vende të ndryshme të botës.

Por në botë ekziston dhe një pasaportë mjaft e rrallë dhe vetëm 500 persona e zotërojnë një të tillë dhe është ajo e Urdhrit Sovran Ushtarak të Maltës.

Urdhri Sovran i Maltës u njoh nga Papa Paschal më 1113, dhe sot është një nga njësitë e pakta sovrane që nuk kanë ndonjë tokë apo territor.

Urdhri pati vëmendjen kryesore ndaj të varfërve dhe mbrojtjes së besimit katolik.

Gjithashtu, urdhri mund të hyjë në traktate, të lëshojë pasaportat e veta, monedhat dhe pulla postare, dhe gëzon diçka që quhet “ekstraterritorialitet”, që e bën atë një ambasadë në Romë dhe vende të tjera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*